Logo mob
Особистий кабінет

27 Січня 2024, 12:00

Планова заміна лічильника в побутових споживачів: коли і для чого

Щоб забезпечити коректний облік електроенергії та дотримання вимог Закону, працівники АТ «Прикарпаттяобленерго» проводять планові заміни приладів обліку. Про них споживача попереджають заздалегідь. Втім, на Франківщині фіксуються випадки, коли споживачі не допускають енергетиків провести заміну лічильника.

Лічильник електричної енергії – засіб вимірювальної техніки,  призначений для вимірювання кількості електричної енергії. Кожен пристрій розрахований на певний період роботи, протягом якого показники спожитої електричної енергії є коректними. Цей період має назву "міжповірочний інтервал", і коли він наближається до завершення - електролічильник необхідно повірити.

Терміни повірки приладів обліку у побутових споживачів, контролюються обленерго  самостійно,  тому мешканцям не має причин перейматись.  Відтак, працівники обленерго здійснюють заміну лічильника, коли закінчився міжповірочний інтервал лічильника, або якщо лічильник несправний. Демонтаж та заміну проводить представник компанії у присутності споживача або вповноваженої особи за кошти компанії (у разі відсутності пошкоджень приладу обліку). Споживач зобов’язаний не перешкоджати в цьому.

Планова повірка розрахункового приладу обліку  та заміна засобу обліку залежить від типу, конструктивних особливостей та часу виготовлення лічильника. Для індукційних однофазних лічильників це 8 років, для індукційних трифазних – 4 роки, і для електронних однофазних і трифазних інтервал становить 6 років.

Перед тим, як проводити роботи, працівники компанії телефонують до споживача та домовляються про проведення планової заміни. Нещодавно були зафіксовані випадки, коли прикарпатці навмисно не допускали енергетиків до заміни лічильника. Згідно підпунктів 13, 14 пункту 5.5.5 «Правил роздрібного ринку електричної енергії» споживач електричної енергії зобов’язаний забезпечити безперешкодний доступ представникам оператора системи розподілу електроенергії до розрахункового засобу комерційного обліку та не перешкоджати проведенню його заміни. В іншому разі на споживача складається акт про недопуск, який є підставою часткового або повного припинення електропостачання.

Про інші питання про прилади обліку читайте на сайті за посиланням.