Logo mob
Особистий кабінет

27 Лютого 2024, 15:00

Що варто знати перед тим, як подати покази лічильника

Два дні наприкінці місяця та три перші дні наступного – це період, в який побутовому споживачу необхідно подати покази лічильника електроенергії. Та що робити, якщо забули чи допустили помилку при подачі показів? Коментують наші фахівці.

Чому потрібно подавати покази лічильника вчасно

Відповідно до Кодексу комерційного обліку, побутовий споживач зобов’язаний щомісячно вчасно подавати покази у визначений період (за два календарні дні до кінця розрахункового місяця та три дні наступного розрахункового періоду, до прикладу, з 28 лютого до 3 березня). Правильно та вчасно поданий показ лічильника допоможе уникнути невідповідностей у рахунках за спожиту електроенергію.

Що робити, якщо:

  • забули подати покази

У такому випадку нарахування  за спожиту електроенергію буде визначене за споживанням в аналогічному періоді минулого року.

  •     помилилися цифрою при внесенні показів

Якщо споживач подав показ менший, ніж фактичний, то наступного разу можна внести правильний показ і він буде  прийнятий до розрахунку. Якщо поданий показ більший фактичного, тоді потрібно написати звернення в особистому кабінеті споживача АТ «Прикарпаттяобленерго» або зателефонувати в кол-центр компанії за номером: 0 800 50 40 20.

Чи потрібно подавати покази, якщо встановлений Smart-лічильник

Якщо у споживача встановлений Smart («розумний») лічильник, тоді вносити покази власноруч не потрібно, оскільки вони передаються автоматично. Однак енергетики радять слідкувати за платіжками та в разі виявлення помилкових показів повідомляти компанію.

Які найзручніші способи подачі показів

Щоб подати покази лічильника, достатньо до 5 хвилин часу. Найпростіші способи, які обирають споживачі:

1. Viber-бот: https://chats.viber.com/oeifuabot. Для цього за номером особового рахунку потрібно обрати послуги «Покази» – «Внести показ».
2. Особистий кабінет– «Внести покази» – «Зберегти покази» (https://my.oe.if.ua/).
3. Сайт АТ «Прикарпаттяобленерго» – https://www.oe.if.ua/uk. На головній сторінці сайту необхідно обрати послугу «Подати показ».