Logo mob
Особистий кабінет

12.10.2018

Що варто знати про прилади обліку

На гарячу лінію та у інформаційно-консультаційний центр АТ регулярно надходять різного роду питання споживачів з приводу заміни та перевірки лічильників.. Щоб прояснити Важливі моменти цього процесу, начальник приладів обліку та автоматизації АТ «Прикарпаттяобленерго» Віталій Прачук відповів на найпоширеніші запитання про прилади обліку електроенергії.
  1. У яких випадках представник обленерго може потребувати доступу до приладів обліку електричної енергії мешканців?

Як правило, енергетикам потрібен доступ до лічильника для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж, здійснення заміни приладів обліку, для того, щоб взяти лічильник на повірку, або  також для виконання відключення та обмеження споживання. Цими представниками є електромонтери, інспектори або контролери, у яких є допуск до приладів обліку.

  1. Чи можна не допустити представника обленерго  до  приладів обліку електроенергії?

Відповідно до чинного законодавства, споживач зобов’язаний надавати безперешкодний доступ до лічильника представнику обленерго. В свою чергу, представник компанії повинен пред’явити документ, який засвідчує його особу, місце роботи та наявність у нього допуску до засобів обчислення. Щоб бути впевненими у власній безпеці, у компанії радять перевірити наявність у посвідчення перш, ніж пускати незнайомця у дім.

  1. З якою метою проводять заміну лічильників?

Навіть не зважаючи на акуратне користування і відсутність втручання у роботу, електролічильники з часом виходять з ладу і потребують заміни. Кожен пристрій розрахований на певний період роботи, протягом якого показники спожитої електричної енергії є коректними. Цей період має назву «міжповірочний інтервал», і коли він наближається до завершення, електролічильник необхідно здати на повірку. Окрім того, інколи у споживача або у фахівців компанії виникають підозри, що електроенергія обліковується неправильно. Щоб перевірити ці підозри, сторони можуть ініціювати перевірку і, як наслідок, заміну лічильника.

  1. Як дізнатись який міжповірочний інтервал лічильника електроенергії?

Особливо уважний споживач може знайти дату останньої повірки на пломбі лічильника. З однієї сторони пломби арабськими цифрами вказані дві останні цифри року, а з іншої – римськими вказаний квартал.  Проте, компанія самостійно контролює закінчення цих періодів кожного лічильника, тому мешканцям немає причин перейматись, що терміни будуть пропущені.

  1. Як часто відбуваються планові повірки та, як наслідок, заміни засобів обліку?

Частота заміни залежить від типу, конструктивних особливостей лічильника та часу виготовлення:

• Для всіх трифазних індукційних (дискових) лічильників – один раз на чотири роки, однофазних – один раз на вісім років.

• Для простих однофазних та трифазних електронних (статичних) лічильників, що були виготовлені до 01 грудня 2016 року – один раз на шістнадцять років.

• Для електронних (статичних) лічильників, що були виготовлені після 01 грудня 2016 року:  однофазних - один раз на 16 або 6 років;

трифазних – один раз на 10 або 6 років.

• Для усіх електронних (статичних) лічильників, що перебувають в експлуатації та проходять повірку після 01 грудня 2016 року – 6 років.

Свідченням того, що лічильник пройшов повірку  та обліковує електричну енергію відповідно своєму класу точності, є наявність на лічильнику електроенергії пломб з тавром організації, уповноваженої на проведення повірки та/або пломб з тавром виробника.  Пломби встановлені на лічильнику таким чином, щоб унеможливити порушення герметичності корпусу без їх пошкодження.

  1. Чи може мешканець відмовитись від заміни лічильника електроенергії?

Насправді, споживач електроенергії зобов’язаний  своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати лічильники на періодичну повірку. Заміна лічильника не є забаганкою, вона проводиться або тоді, коли закінчився міжповірочний інтервал лічильника, або якщо він несправний. Демонтаж  та заміну проводить представник компанії у присутності споживача або вповноваженої особи, і споживач зобов’язаний не перешкоджати йому в цьому.

  1. Хто оплачує повірку та ремонт приладів обліку електроенергії??

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) приладі обліку електроенергії здійснюються за рахунок компанії.  Непланова заміна та ремонт здійснюється за рахунок того, хто її ініціював.

  1. Чи можна придбати  лічильник самостійно?

Лічильник, який мешканець захоче придбати, повинен відповідати рекомендаціям АТ «Прикарпаттяобленерго»  щодо допуску в експлуатацію нових лічильників електроенергії, а саме:

  • мати можливість дистанційного опитування лічильника в складі автоматизованої системи обліку електроенергії АТ «Прикарпаттяобленерго».
  • мати  функцію обмеження по потужності.
  • мати  інтерфейс передачі даних PLC або RS485 (у випадку встановлення у приватному домогосподарстві генеруючої установки).
  • мати резервне живлення внутрішнього годинника.
  •  зберігати показники станом на 1 число кожного місяця.
  • зберігати графік навантаження з періодом ітерації 30 хв. (у випадку встановлення у приватному домогосподарстві генеруючої установки).
  • фіксувати аварійні подій і зміни параметризації лічильника.
  • мати  можливість дистанційної параметризації;
  1. Хто має право проводити роботи із заміни лічильника у помешканні споживача?

Такі роботи може проводити лише представник обленерго або підрядної організації, яка уклала договір із обленерго на такий вид діяльності.

  1. Що робити, якщо лічильник вийшов з ладу?

Якщо лічильник викрали або він перестав працювати як належить, споживачу необхідно звернутися у центр обслуговування клієнтів компанії. Фахівець видасть бланк заяви (з переліком причин звернення споживача). В цій заяві необхідно вибрати із переліку причин проблему, зазначити дату та підписати.

Якщо пошкодження сталось з вини власника лічильника, всі витрати покладаються на власника засобів обліку, а якщо з вини постачальника електроенергії, то за все заплатить постачальник.

За період, коли лічильник не працював або некоректно обліковував спожиту електричну енергію,  споживач платитиме по середньому добовому споживанню.

        

Варто пам’ятати! Несанкціоноване втручання в роботу приладів обліку, зміна схеми підключення, а також пошкодження чи зрив пломб та/або індикаторів, установлених в місцях, указаних в акті про пломбування,  або пошкодження відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження лічильників, наявність явних ознак втручання в їх параметри з метою зміни їх показів, самовільне підключення до електричної мережі - є грубим порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії. У разі виявлення представниками електропостачальника зазначених порушень Правил, на місці виявлення порушень у присутності споживача або його представника оформляється акт про порушення, відповідно до якого споживач буде змушений відшкодувати компанії всі понесені збитки.

 

 

Якщо ж у споживача виникнуть інші питання щодо приладів обліку, енергетики радять звертатись у Центри обслуговування клієнтів, які є у кожному районі області. Контакти Центрів обслуговування можна дізнатись на сайті АТ.