Logo mob
Особистий кабінет

02.03.2021

Знайомтеся: «розумний лічильник». Що він уміє

Щороку АТ «Прикарпаттяобленерго» встановлює близько 30 тисяч розумних лічильників. Також, щороку у клієнтів компанії виникають запитання про те, що ж таке «інтелектуальний лічильник», в чому його переваги перед звичайним і чи варто на нього витрачатись. На найчастіші питання відповів фахівець АТ «Прикарпаттяобленерго», старший інженер служби приладів обліку та автоматизації Роман Куриляк.

 

  1. Що таке Smart-лічильник?

Смарт-лічильники, інтелектуальні лічильники або ж «смарти» виготовлені з електронних компонентів та не мають механічних рухомих частин. Вони вирізняються серед звичайних лічильників більшою функціональністю, адже не лише вираховують кількість  спожитої електроенергії, а також можуть мати наступні функції:

– передавати показники;

– рахувати споживання електроенергії по зонах доби;

– вимірювати параметри мережі (напруги тощо);

– захищати від критичних коливань напруги;

– передавати інформацію енергокомпаніям про аварійні ситуації в мережі;

– виводити на екран інформацію про заборгованість та багато іншого.

-тривалий час зберігати в пам’яті лічильника інформацію, яка може бути зчитана для подальшої обробки чи аналізу.

 

  1. Яка користь від розумного лічильника для споживача?

Смарт-лічильники надають можливість економити гроші без зміни енергоспоживання за рахунок переходу на зонний облік. “Розумний лічильник” рахує спожиту з 23:00 до 7:00 електроенергію за тарифом, меншим на 50%. Тож якщо вмикати потужні електроприлади в цей час, наприклад, бойлер або електродуховку, можна відчутно зменшити рахунок.
Також регулярне дистанційне зчитування показників лічильників забезпечує формування квитанцій з фактичними даними щодо кількості спожитої електроенергії, у разі якщо прилад обліку працює в складі автоматизованої системи обліку електроенергії. Тобто лічильник сам передає в енергокомпанію об’єм спожитої електроенергії. На основі цих показів постачальник електроенергії формує рахунок. Це дуже зручно для тих споживачів, які регулярно забувають передати показники з 20-го по 3-тє число – їм достатньо, отримавши квитанцію, звірити вказані в ній показники з лічильником.

Послугу переходу можна замовити у обленерго, написавши відповідну заяву, попередньо зрозумівши чи Ваш лічильник оснащений такою функцію.

Варто звернути увагу, що саме лише встановлення лічильника не гарантує зменшення рахунку за світло. Щоб економія біла більш відчутною, слід використовувати енергоємні прилади переважно у заявлені години. У сучасному будинку такими приладами є пральні машини, бойлери, електрокотли тощо. Саме їх варто використовувати у нічний час. Для впевненості у результаті можна встановити електромеханічні таймери, які вимикатимуть вибрані прилади на день і вмикатимуть їх у ночі.

 

  1. Чи може смарт-лічильник «накрутити» зайве?

У смарт-лічильників таких проблем немає. Навіть коли лічильник вийшов з ладу, в більшості випадків є можливість отримати інформацію з його енергонезалежної пам’яті. А це дозволяє встановити точні показники і дату виходу з ладу лічильника.

Якщо ж здається, що лічильник все таки нараховує забагато, спробуйте вимикнути усі електроприлади із розеток. Після цього число кіловат-годин на табло мало б перестати збільшуватись. Якщо цього не сталося – слід викликати сертифікованого електрика для перевірки справності внутрішньобудинкові мережі.

 

  1. Як зрозуміти, чи підходить Ваш поточний лічильник для зонного обліку?

На стартовій сторінці офіційного сайту АТ «Прикарпаттяобленерго» є сервіс під назвою «Замовити послугу». Ввівши номер свого особового рахунку, прізвище власника особового рахунку та номер телефону, що прив’язаний до облікового запису, можна ознайомитися із режимом споживання, що дозволить економити кошти при нічному використанні електричної енергії, при натисканні кнопок «День/ніч»-«Ознайомлений та продовжити» на екрані з’явиться інформація про те, чи придатний поточний діючий лічильник для переходу на зонний облік. Якщо так, то можна відразу замовити послугу переходу на зонний облік. Якщо ні, клієнту потрібно буде купити інтелектуальний лічильник. 

  1. Скільки коштуватиме смарт-лічильник і його встановлення?

Розумний лічильник дещо дорожчий від звичайного. Його ціна стартує від 2 500 грн. Послуга встановлення обійдеться ще в 300-400 гривень.

6. Чи може споживач самостійно купити такий лічильник?

Може, але лише той, який відповідатиме вимогам, розміщеними на офіційному сайті обленерго, у вкладці «Меню» - «Споживачам» - «Корисна інформація» - «Часті питання про прилади обліку» - «Рекомендації щодо характеристик приладів обліку» або за посиланням: https://oe.if.ua/uk/sections/5e749e28db9c425648a6d000#5c62d1f2db9c426032e92493 . Але, встановити цей лічильник самостійно не вийде – він повен бути належним чином параметризований.

 

  1. Куди звернутись, щоб встановити розумний лічильник?

Купивши лічильник, потрібно  віддати його в обленерго для програмування разом з паспортом лічильника, який підтверджує його походження у відділ реалізації розподільчих послуг за адресою вул. Індустріальна, 34 у Івано-Франківську. Документи на лічильник є обов’язковими, тому важливо здійснювати його покупку у спеціалізованих магазинах, а не у сусіда чи на ринку.

Після програмування, разом із лічильником клієнту видадуть акт параметризації багатототарифного приладу обліку. З усім цим клієнт має звернутись у Центр обслуговування клієнтів за місцем проживання і написати заяву. Адреси центрів обслуговування клієнтів можна знайти на сайті компанії, натиснувши на стартовій сторінці кнопку «Контакти філій» і вибравши свій регіон.

Встановлення та програмування лічильників триває до 20 днів.

Також послугу можна замовити за допомогою сервісу «Замовити послугу» на стартовій сторінці сайту обленерго https://oe.if.ua/uk . Простий та зрозумілий інтерфейс сервісу з описом кожного кроку допоможе замовити послугу або ж придбати лічильник. Під час замовлення нового приладу обліку,  фахівець компанії відповість на всі питання та оформить заявку на купівлю лічильника та його параметризацію.